Готов ли си за Биенале на илюстрацията 2018?

Биенале на илюстрацията 2018

През целия месец септември сайта „Българска илюстрация“ и Столична библиотека събираха творби от различни илюстратори и художници от цяла България.

Наближава моментът, в който всички ние ще можем да се насладим на секецията илюстрации. Изложбата ще се състой на 24 октомври – 10 ноември 2018 г.

През месец октомври тази година библиотеката ще отбележи своя 90-годишен юбилей, а сайтът ще възроди с първо издание отдавна изчезналото Биенале на илюстрацията, което навършва 50 години от първата си изложба.

24 октомври 1928 година се счита за рождена дата на Столичната градска библиотека. С уведомителна разпоредба на тогавашния кмет Владимир Вазов се създава общински музей с три отдела: музей, библиотека и архив. Независимо от променящата се политическа и градска среда, в последвалите години Столична библиотека не прекъсва своята работа и играе важна роля в културния живот на София. А днес подава ръка на българските илюстратори.

Събитието, което дава начало на дългогодишното биенале на илюстрацията, е през далечната 1958 г. в несъществуващата вече галерия „Гурко”. В изложбата участват едни от най-известните художници-илюстратори, сред които Борислав Стоев, Евгени Босяцки, Александър Денков, Любен Димянов, Любен Зидаров, Иван Кьосев, Иван Кирков и много други. Техните произведения ще бъдат изложени в ретроспективната част на настоящата изложба, именно благодарение на богатия фонд на библиотеката.

Поканата за участие бе към всички творци в страната и чужбина, които работят в сферата на илюстрацията. Събирането на произведения почти приключи, а творците, които все още не са предали своите илюстрации могат да го направят всяка сряда (от 15:00 до 19:00 ч.) и събота (от 10:00 до 13:00 ч.) в сектор „Изкуство” в централната сграда на Столична библиотека (пл. Славейков №4). 

Всички условия за участие в Биеналето можете да намерите в http://www.bulgarian-illustration.com или да се свържете лично с организатора Милена Радева ( milena@bulgarian-illustration.com )

Коментари

comments

За ежедневните дози креативност.
Авторски публикации 82

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре