Доротея-Ангелова-Бакалова4

Вдъхновението идва с наблюдаването. Интервю с Доротея Ангелова-Бакалова

Доротея-Ангелова-Бакалова4

Доротея Ангелова-Бакалова, 27 г., родом от Варна, е млад и талантлив фотограф, който се съгласи да сподели историята и опита си с creativU.

Последните няколко години се e посветила на фотографията. Преди година изкарва стаж в Осло при един от най-големите имена в художествената фотография в Скандинавия – Даг Алвенг. Паралелно с това снима за две норвежки модни агенции. Преди 3 месеца се връща в България, за да открие своето място.

В началото снима всичко, абсолютно всичко, няма обект или ситуация, която да не изглежда в главата й като “перфектния кадър”, споделя Доротея.

„В последствие много от нещата започнаха да ми стават скучни или да разбирам, че просто това не е моят жанр, концентрирах се върху портрета. Експериментирах с приятели, познати и близки, докато в един момент не направих сесия с една моя приятелка – професионален модел в модна агенция. Разликата за мен беше осезаема и решаваща, а след това снимане се съсредоточих в търсенето на професионални модели и заснемането на буковете им.“

С времето натрупва много опит и развива стила си, разбира, че фотографията е нещото, което иска да прави и където иска да се развивах професионално.

Изкуството винаги е било основна част от живота ми

„Реших го още в 4-ти клас и тръгнах на уроци по рисуване. В гимназията бях специалност “Изобразително изкуство”, в университета продължих с рисуване, докато случайно не ми попадна камерата на една моя колежка. Тогава фотографията измести рисуването. Още следващия месец си купих моя камера – доста аматьорска, но за мен беше супер вдъхновяваща. С нея експериментирах най-много, беше неразделна част от мен. Мисля, че понякога бях доста досадна за приятелите си, “мъкнейки” камерата навсякъде с мен.“

Вдъхновението идва с наблюдаването, с гледането

Понякога минават часове в разглеждане на фотосесии на известните или не толкова известни фотографи, разказва Доротея.

Това, което я вдъхновява, са места. Ако види нещо специално в дадено място, после е много лесно за нея да визуализира проект. Не е задължително да е трудно достъпно, много екстремно или невиждано досега от човешко око. Може да е нещо съвсем непретенциозно и семпло, но да има атмосфера.

Изкуството иска жертви

Ако сме намерили призванието си, нека не се отказваме от него, нека го развиваме, без значение от трудностите, през които преминаваме, съветва Доротея. Изкуството иска жертви, но удовлетворението от успеха после е безценно. За нея всяка една крачка в развитието й, всяко едно ново знание и техника, които придобива, представляват успех.

Разгледайте останалите фотографии от Доротея Ангелова-Бакалова на адрес doroteya.format.com.

 

Доротея-Ангелова-Бакалова4 Доротея-Ангелова-Бакалова Доротея-Ангелова-Бакалова Доротея-Ангелова-Бакалова

Коментари

comments

Авторски публикации 98

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре