Жана Йорданова

„Памет за тишината“ – Дебютната фотографска изложба на Жана Йорданова

На 14 септември SOHO представя дебютната фотографска изложба на Жана Йорданова – „Памет за тишината“

Потопете се в тиха прелюдия към есента, в една липса на шум или доброволна пауза на обекта, обградил се с тишина чрез настройка към околната среда.

tumblr_mvfncseba11ropkq1o1_1280
фотография: Жана Йорданова

Жана Йорданова улавя този уникален момент във времето и пространството – празнината, оставена между две мисли. В процесa на търсенията й природата заема съществено място, поради освобождаващата си сила oткъм перманентно зашеметяващите ни очаквания и влияния, идващи от неестественaта среда, наситенa с изкуствени шумове и хипермедиaтизaция.

zy5---talking-about-the-liquid-states-(adrian)
фотография: Жана Йорданова

Творбите й са заснети с естествена светлина, в резултат на което възникват щампи, близки до интимната й памет, с полъх oт сънищата и детските й летни спомени за топла светлина и мечти, сякаш идваща от приказките, създавайки поглед, в който всичко изглежда с вплетена скрита тайна. Домакините от зелената къща са изключително горди с успеха си да привлекат авторката да се завърне след дълги години в България и да покаже за първи път пред публика цялостен проект. Желанието им е да споделят творчеството на този
изключителен творец със софийската публика и в деня на откриването да ви запознаят лично и със самата Жана.

zy18-looking-for-some-chanterelle-(emilie)
фотография: Жана Йорданова

7 години по-късно

Докато учи право в България, обръща живота си на 180 градуса, като заминава за Канарските острови и започва да експериментира с графичен дизайн, а в свободното си време да открива местността, вървейки с раница и малък компактен фотоапарат. Постепенно светът на фотографията започва да я привлича все повече и повече. Идват и първите поръчки за работа, но все още не е открила собствения си почерк, докато не започва да прави походи из островите с неин приятел артист. Дисекцията на чувствата, които прави с колажите, илюстрациите и текстовете си, вдъхновяват Жана да открие погледа, характерен за работата й. Така открива вдъхновението, което е основният й двигател и до днес – 7 години по-късно, когато вече се е изградила в един надарен фотограф с фино чувство към улавяне на емоцията в обекта си.

Изложбата

SoExhibitions: Memoria del silencio
Дата: от 14.09 до 20.10
Час: 19:00 – 21:00 ч.
Автори: Жана Йорданова
Място: SOHO, ул. Искър #4, София 1000
Вход: свободен

cover photo

Коментари

comments

За ежедневните дози креативност.
Авторски публикации 82

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре