Явор Караиванов

ЕДНА ПО-РАЗЛИЧНА КОЛЕДНА ПЕСЕН – Интервю с Явор Караиванов, актьор

Явор КараивановКогато бях малка, редовно стоях пред телевизора след като филмите свършваха и слушах за пореден път познатите имена, начело с Режисьорна Дублажа, Трендафил Канемска и така нататък. J Хората участващи в дублажа, гласовете зад героите – за мен това бяха магьосници. Дори повече! Ако тези, които създаваха филмите бяха като астронавти на мисия до Марс, то тези, които ги дублираха, превеждаха и т.н. бяха еквивалентни поне на хората, които сглобяваха ракетата. Още от тогава в мен се зароди голямата мечта да участвам някой ден в сглобяването на тази ракета. Години по-късно, когато започнах да работя като преводач, изведнъж се присетих за това и реших, че много искам да превеждам филми. И на принципа, че като желаеш нещо много силно, то се сбъдва, така се сбъдна и тази мечта. А именно, тя се сбъдна чрез познанството ми е с един от гореспоменатите ракетостроители – Явор Караиванов.

Запознах се с Явор през 2007 г., тъкмо когато беше започнал да дублира филми за първото си студио.

Явор Караиванов е глас, който всички познаваме от телевизията. Необходимо е да си гледал телевизия максимум един месец, за да го запомниш. Реално, той е навсякъде.

Явор завършва НАТФИЗ през 2002 г. в класа на Професор Сейкова. В последните години на следването си се запалва по анимациите на Дисни, включително „Омагьосаният Император”, и впечатлен от дублажа на български език, той решава, че именно това е неговата мечтана професия. В края на 2007 г. той е поканен да участва в дублажа на ситком-а „Рийба” и от там колелото се завърта и той започва да озвучава гласовете на все по-любими герои, както в игрални, така и в анимационни филми по водещи телевизии. Гласът на Явор ви е познат от големия екран във филми като: „Колите 2” (в ролята на Франческо Бернули), „Самолетите” (близнаците Нед и Зет), „Мадагаскар” (Морис), „Облачно с кюфтета” (Мани), „Облачно с кюфтета 2” (Честър Ви), „Мъпетите” (Мис Пиги! и Уолдорф (единият от двамата старци)), „Героичната шесторка” (Уасаби). Също така, не може да не сте го чували по Disney Channel във: „Финиъс и Фърб” (Доктор Дуфеншмърц), както и в игралните филми и предавания „Джонас Брадърс” (Ник – барабанистът), „Хана Монтана” (Оливър), „Крале по неволя” (Брейди), „Куче с блог” (Стан – кучето). Ако сте фенове на Cartoon Network, той е и там: „Герой 108” (Майти Рей), „Добрият Ед” (Ед), „Кунг-фу пилета” (Кей Оу Джо), „Лагерът Ласло” (Клем и Едуард), „Остров Пълна Драма” (Оуен). Повече информация (видео) за актьорските му превъплъщения можете да видите тук.

За любимия си герой Доктор Дуфеншмърц (истеричен луд учен, който иска да завладее света), Явор споделя, че колкото и добре да го е опознал с годините дублаж, той все пак успява да го изненадва.

„То не са крясъци, викове, песни… Който е гледал „Финиъс и Фърб” е наясно, че някакъв зор се случва, за да се получи този глас.”

Лично аз съм прекарвала часове наред правейки си телевизионни маратони с „Финиъс и Фърб” по Cartoon Network и съм се изумявала какво прави Явор с гласа си, за да постигне цялата тази палитра от емоции. В тази връзка, на фона на текущото коледно настроение, реших да ви споделя една от любимите си песни на Доктор Дуфеншмърц (с гласа на Явор Караиванов), на коледна тематика.

Приятно слушане и весели празници!

 

Коментари

comments

Авторски публикации 5

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре