Коледа по света

Как се празнува Коледа по света?

Коледа по светаОбичам коледните празници (особено що се отнася до частта с получаването на подаръците). Потъналият в светлини град, украсата на елхата, уханието на канела, греяно вино и мед, странната еуфория, която обхваща всички – тези нещата ме карат да се чувствам наистина вълшебно.

Има хора, за които Коледа не е най-любимият празник. Те може би си спомнят за своето детство, когато лели, баби и всякакви други странни жени са ги щипали по бузите, а най-често Дядо Коледа е бил с обувките на баща им (или по-лошо – с тези на съседа).

Една от най-паметните ми Коледи сврзвам със следната забавна случка събрани в голяма компания, родителите ми отвориха бутилка шампанско и тапата обстреля право в главите мен, брат ми и още две деца. Всички се смяха, а ние плакахме подобаващо. И все пак това не ме накара да намразя Коледата.

Освен че обичам този празник, винаги ми е бил интересен въпросът как го посрещат хората по света. В България, след годините на прехода, изгубихме Дядо Мраз, който (някак естествено) беше заменен от Дядо Коледа. Тъй като неговият образ е по-утвърден и с далеч по-стари традиции в областа, в случая той е и по-приемлив.

Ако разгледаме по-подробно темата обаче, може би ще ни се прииска да сме в някоя друга държава, за да празнуваме цял месец, а покрай къщата ни да минат поне 13 Дядо Коледовци…

Защо ли?

В Австрия коледните подаръци се носят от Christkind, в Германия от Weihnachtsmann (Vaynahmayn), а в Унгария от Karácsonyapó. Всички те, по традиция, оставят подаръците под елхата, която се украсява от цялото семейство.

Унгарците се подготвят за Коледата цял месец, като се започне от първи адвент (между 27-ми ноември и 3-ти декември). По площадите и улиците в цялата страна се поставят живи елхи, а от края на ноември се откриват коледни базари, на които се продават всякакви видове подаръци и сувенири, вкусна традиционна унгарска храна, греяно вино и пунш.

Във Великобритания Дядо Коледа – Santa Claus, от исторически времена е облечен в дълго, червено палто. Той пристига в дома през комина. Според легендата, веднъж, докато слизал през комина, Санта Клаус случайно изтървал няколко златни монети, които попаднали в сушащите се на камината детски чорапи. Оттогава до ден днешен подаръците се поставят в чорапи, висящи на камината.

В далечната Финландия Дядо Коледа обикновено пристига в града на шейна, теглена от елени. Но Йоулупукки (така се казва Дядо Коледа във Финландия) се разхожда по улиците и разнася подаръците по домовете на децата (понякога, ако той има много силна треска, подаръците могат да бъдат разнасяни от гномите). Това се случва в навечерието на Коледа на 24 декември. На 25-ти декември всички празнуват и се наслаждават на подаръците. На 26-ти декември хората си ходят на гости (ето защо този ден се нарича Денят на срещите).

Името на Санта Клаус, преведено от финландски, означава Коледен козел. Това странно наименование добрият старец получава, тъй като някога на Бъдни вечер селяните са слагали кози шуби и са ходели по домовете да разнасят подаръци. Има легенда, според която именно тези самозванци са изгонили истинския Санта Клаус. На Бъдни вечер той вече не ходи по улиците, а си седи в своята зимна резиденция в град Рованиеми и приема всички, които желаят да го посетят.

В Съединените щати децата също очакват Санта Клаус, който според тях живее на Северния полюс, но дрехите му са малко по-различни от тези на английския „малкия брат“, той не е толкова висок, и затова носи по-късо палто.

Коледата в Швеция се нарича Julu, а Дядо Коледа като че ли не съществува в тази държава. Шведите си имат коледен елф – Jultomten, който оставя подаръците на децата под коледната елха. И, както е в съседна Финландия, където живее истинският Дядо Коледа, той чука на вратата, влиза шумно и пита: „Тук живеят ли добри деца?„, а когато чуе „Да, дaaa! „, прекрачва прага и раздава своите подаръци.

В Австралия също се украсява коледно дърво, но обикновено то е изкуствено или дори надуваемо, защото по това време на годината там е горещо лято. Австралийският Дядо Коледа се вози на шейна, в която са впрегнати осем бели кенгурута. Понякога пък пристига на сърф от морето.

Най-важният празник в Италия, разбира се, е именно Коледата. В нито една страна тя не се почита толкова религиозно. За италианците основна роля играе благословията на папата, която е насочена първо към тях, а след това – към целия останал свят.

Подаръците в Италия и Испания не се дават по Коледа, а на 6 януари. В Испания децата задължително се мият, обличат се в чисти дрехи, слагат излъскани обувки и едва след това получават подаръците си от Дядо Коледа.

В Ирландия коледните празници продължават цели 2 седмици. Преди празничната литургия, до входната врата за Санта Клаус се оставят бира, уиски и парче торта, а за елените – моркови. На 25-ти декември ирландците отварят подаръците, а на 26-ти декември повечето от тях отиват да покарат малко ски и сноуборд.

Исландската Коледа се нарича Jol. В тази страна все още вярват в съществуването на тролове, гноми и елфи. На Нова година те напускат света, в който живеят, и се срещат с хората. Преди много години 13 гоблина целогодишно говорили на Санта Клаус срещу хората и накрая той така се ядосал, че ги изгонил. Тогава те се засрамили и решили да изкупят вината си, започвайки да подготвят подаръци за децата. Йоуласвейнн (Санта Клаус на исландски) е потомък на планинските тролове и затова в щедрата Исландия се оказва, че има 13 Дядо Коледовци.

Празникът Trettandinn (Тринадесетия ден след Коледа“) се отбелязва с отиването към планините на последния от многото местни Дядо Коледа. На този ден, в покрайнините на градовете и на специално подготвени площадки, исландците палят огромни огньове от боклука, събран през изминалата година, и пускат фойерверки.

Исландските децата още в началото на декември поставят обувките си на прозореца и чак по Коледа проверяват кой какви подаръци е получил. Но който не е слушал, получава картофи вместо подаръци.

Винаги ме е занимавал и въпросът със Снежанка. Тъй като  дълго време си мислех, че тя е естествен придатък към Дядо Мраз, намирах за нормално с неговото изчезване и тя да пропадне вдън земя, да отлети на Север или да й се случи нещо друго (не лошо, разбира се). НО…

Оказва се, че Снежанка е новогодишен персонаж, най-често  внучка на Дядо Коледа, постоянна негова спътничка и помощничка. На празници тя действа като посредник между децата и Дядо Коледа. Функционално тя съответства на древногръцките и християнските демони и ангели. Понякога е изобразявана в образа на малко момиченце, понякога – в този на младо момиче.

Образът на Снежанка идва от славянските народни ритуали. Счита се, че прототипът й е Св. Лусия от балтийските страни, която по време на коледните празници е играла ролята на заместничка на Св. Николай (забранен в Германия през периода XVI-XVII век). Традицията не е пуснала корени в Германия, но се вкоренява в Швеция около XVIII-XIX век.

Интересни факти за Коледа

Името „Санта Клаус“ произлиза от немския „Sinterklaas“ (така наричат светеца, който покровителства децата по целия свят).

Коледна елха за първи път е украсена в Германия, през 17 в.

В Полша коледната вечеря започва, когато на нощното небе се появи първата звезда.

В Холандия Свети Никола, пременен в одеждата на епископ, идва с подаръците през ноември и пътува в лодка заедно със своя помощник, чието име е Black Peter.

Традицията на изпращане на коледни картички се появява във Великобритания през 1840 г.

В Полша по време на адвента, както и на Бъдни вечер, разтопеният восък се изсипва във вода и по получената форма хората предсказват съдбата си.

Френската традицията на Бъдни вечер е да не се изключва осветлението и на масата да се оставят различни храни и напитки.

Дядо Коледа в Лапландия получава най-много картички от децата от Великобритания и Япония.

В заключение, мога само да ви пожелая коледното настроение да ви държи най-малко месец и подаръци да ви донесат поне 13 Дядо Коледовци.

Коментари

comments

Авторски публикации 6

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре