Момичето, което живее само.

Момичето, което живее само. Или истината за момичетата-жени, които искат/могат/успяват сами.

Тази статия не е написана простo така – за да се публикува нов материал, който да е интересен за вас и да се споделя насам-натам.

Пиша го аз – момиче, което живее само. Пиша го за вас – другите момичета (или по-скоро – жени), които сами успяват да правят всичко и да се грижат за себе си.

Пиша я, за да ви покажа, че да живееш сама и да си независима е колкото“яко“, толкова и трудно. Но и че когато успяваш да го правиш, гъделичкащото чувство на гордост е неизбежно.

 

Това е тя. Жената – момиче, която живее сама. И й харесва.

 

Тя завърши гимназия преди известно време. Балът беше дългоочакван и вълнуващ, но мина като че ли за секунда.

И сега какво? Университет? Работа? Може и двете – нали сме жени, можем всичко.

Приятел – pass. Сега е нейното време. Мисълта да се грижи за едно 70-80-килограмово бебе я плаши. Дори въпросното бебе да е фактор, то е само за 3 дни в седмицата (може и по-малко – зависи от настроението й).

Тя току-що напусна гнездото. Успява да си плаща наема, научила е 3-4 рецепти, знае къде се плащат токът и водата, телефонът –  също.

Налице е една самостоятелна личност.

Сутрин

 

07:00 Алармата звъни. Snooze.

След 10 минути – отново. Snooze.

След 5 минути звъни за трети път. Тя става, чорлава, в старата си и удобна пижама. Влачи си краката до банята. Там вдига косата си във формата на гнездо (за тази прическа знаят само най-близките и продавачката от магазина до блока). Мие лице, зъби. Поглежда се в огледалото, намира пъпка, която не е била там предния ден, чуди се кога ли ще излезе от пубертета и отделя още 10 минути за гледане в огледалото (на максимум 2 см от него) за още подобни любимци. Добре, че има и пинсета в банята.

07:30 Едно уж бързо кафе пред лаптопа/телефона и браузване „у фейса“, Instagram, естествено. Уж бързото кафе протича за около 30 минути. Ужас! Време за преса няма, поне един гребен трябва – да не плашим хората. Пуф! Прическата е опашка (който я е измислил, е велик). Малко коректор за въпросната личност, която откри на челото си преди 35 минути в банята. Спирала – супер набързо (чист късмет е, че не се направи на панда с тази скорост). Само да отбележа, че „multitasking“-ът е напълно вдъхновен от жените.

08:15 Кой каза, че кафето ще бъде изпито набързо, а висенето пред монитора – само 5 минути, за да провери това-онова? Каква лъжа.

Дънки – тук, блуза – тук, удобни обувки – тук.

Обещава си, че утре няма да се мотае толкова, даже може да стане по-рано за прическа.

Влакът стрела е нищо – единственото, което я забавя в сравнение с него, е връщането да провери дали е изключила кафе машината и дали е заключила входната врата.

Пфф, естествено, че е – мисли си. Но все пак се връща. „Знаех си“ – мисли си.

Кой има нужда от фитнес, когато на практика спринтираш до работа/университета?

Спринтът продължава и по стъпалата нагоре. Наистина – кой има нужда от фитнес?!

08:45 Закъснението е почти незабележимо, но нали е дама. Небето е синьо, кафето горчи, а дамите закъсняват – това се знае.

Спорт

 

18: 20 Фитнес, зумба, аеробика, йога, танци – няма значение. Това е моментът, в който тя не мисли за ежедневните глупости; това е мястото, на което излива навън всичката насъбрала се емоция и неизразходвана енергия. А и мястото, на което има и хляб за окото, но това е друга тема.

През тъмните улички

 

20:20 Сам в тъмното. Или иначе казано: тъмната страна на single живота.

Минава през парка или по онази гадна и неосветена уличка.

През цялото време се опитва да не мисли за всичките филми, които е изгледала, за всичките напътствия на майка й (да не ходи по улици без нощно осветление и да не говори с непознати), както и за съветите от баща й (да използва каквото се сети като оръжие). Тя е съсредоточена да убеди себе си, че е прекалено силна и независима, за да се страхува от такива неща. В кой век живеем, мисли си.

 

Вечеря

 

21:00 Мързи я да готви. Кой готви за един човек?

Иронията е, че не обича да яде сама. Компания ще й прави лаптопът и по-конкретно – филм, прясно-прясно свален от Замунда. Менюто е високо въглехидратно, има нужда от претопляне и почти винаги върви с Нутела. Ох, Нутела…

 

Тя – Домашният майстор

 

Бушоните падат, гърмят крушки, хладилникът/пералнята тече, ключалката заяжда, казанчето в банята не се пълни и какво ли още не. Тя не мрънка и (в повечето случаи) знае какво да прави.

Знае, защото преди известно време й бе проведен кратък инструктаж от мама/татко и се оборудва с клещи, отвертка и скоч. Знае номера на водопроводчика в квартала, а по-лесно от смяна на крушка – няма накъде.

 

Сополиво-сладникав филм

 

22:00 Този филм е като малката нирвана. Чист релакс. В него има всичко – комедия, допустимо количество екшън, естествено клиширана романтика. Споменах ли, че главният герой заработва и като модел на бельо? Играта му е малко слаба, но Нутелата ни прати една идея по-снизходителни към моделите на бельо.

В леглото

 

23:40 Откога го чака този момент! Цялото легло е нейна територия – ако пожелае, може да спи и перпендикулярно, няма кой да й дърпа завивката или да хърка. Z-z-z.

Чиста случайност е, че главният герой от филма участва и в съня й. Угризения липсват.

 

Заключение

 

Това е тя. Тя може сама. Харесва й. Не би го заменила за ходене по двойни срещи и караници за захвърлените чорапи на пода. Не би го заменила, поне засега.

Сега е нейното време. Защото, когато се събуди, се разтяга като морска звезда и се търкаля, без да се притеснява, че ще събуди някого. Защото вратата на банята винаги е отворена и не е нужно да поддържа илюзията за лесната и безупречна женска красота. Защото яде, каквото си поиска, когато си поиска, без да се притеснява, че някой ще я помисли за прасе. Защото се прибира (или не) когато си поиска, без да й е гузно, че някой е оставен вкъщи, докато тя е навън и си прекарва добре с приятели. Защото може да е както перфектна, така и да бъде себе си. Тя е в свои води. Тя е звездата в своя филм.

Поне докато тя самата не пожелае друго.
Това е тя. Това съм аз. Това сме ние – момичетата/жените, които са хванали цаката на живота.

 

Коментари

comments

За ежедневните дози креативност.
Авторски публикации 82

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре