От другата страна на обектива. Интервю с Ренета Кирилова.

Много вода изтече от последната статия, в която ви запознах с млад фотограф, който търси себе си и се бори за мястото си зад обектива. Време е да ви представя една от онези креативни личности, за които хобито се превръща в нещо много повече.

На снимката: Ренета Кирилова

Ренета Кирилова

Името й е Ренета Кирилова. Завършва журналистика и фотография. Любимите й жанрове са портретната, природната и стрийт и фотографията, а понякога посвещава няколко кадъра на модата и пътешествията. Освен на снимането и експериментирането тя отделя време и на това да сподели новопридобития опит с останалите фотозапалянковци, като пише материали в блога си. Там ще откриете фоторазкази от пътешествия, фотографски съвети и куп други интересни статии.

“Това  е едно от любимите ми занимания и винаги се старая фотографиите ми да бъдат изпълнени с много светлина, любов и природа. Снимам всичко сама и менажирам уебсайта и съдържанието му самостоятелно. Голяма част от проектите са били в колаборация с други артисти, с които сме имали незаменим опит и емоции в създаването на нещо различно и готино.”

Фотограф: Ренета Кирилова
Фотограф: Ренета Кирилова

Всичко започва случайно

Историята е следната… Ренета снима още докато е в гимназията. С времето и изщтраканите кадри започва да усеща нуждата от по-добър фотоапарат и след като успява да се сдобие с такъв, бройката щракания се увеличава неимоверно.

С идея в главата

“Винаги го правя с някаква идея, още преди да започна да уча фотография (като втора специалност). Например, решавам, че ще снимам прозорци в града, и го правя. След това избирам друга тема и работя по нея.”

В последствие нещата стават много по-истински и красиви, съответно, а усилията й дават добри плодове, споделя Ренета.

Фотограф: Ренета Кирилова

От другата страна на обектива

За всеки един от нас, отдал се на креативна работа, процесът е едно от най-важните неща. Същото важи и за Ренета.

“Процесът на работа е различен, тъй като фотографията е стилово разнообразна и ако ще я възприемам като работа, веднага започвам да имам много повече отговорности. Обикновено целените резултати се обсъждат предварително – какво искаме да постигнем заедно с човека с когото работим и какво искаме да видим накрая. След като се договорим, се осигурява всичко необходимо, снима се и се работи по постпродукцията. В снимките влагаме дух и емоции, останалото си е абсолютно сериозно.”

Първи стъпки

Ето кои са нещата, които според Ренета са нужни на всеки при стартирането на фотографска кариера (но според мен те важат за всяка една кариера):

  • много голям ентусиазъм;
  • запознаване с целия работен процес;
  • усъвършенстване на творческия потенциал;
  • работа.

“Не бях подозирала, че ще уча и ще се занимавам с фотография до такава степен. С времето нещата се случиха, явно много съм го искала и всъщност снимането продължава да ми носи наслада..”

Фотограф: Ренета Кирилова

Проблемите

Няма как да не преминеш през няколко спънки, малки или големи, по пътя нагоре.

“Трудностите, които съм имала по отношение на фотографията, на практика дори не бих нарекла “проблеми”. По-скоро ми отне повече време, което да отделя за фотография, така че да мога да я разбера.”

Ренета споделя, че за нея има три основни гледни точки: творческа, техническа и професионална. И добавя, че в тази верига винаги може да изскочи някой проблем, но един фотограф трябва да може да мисли логически, за да се справи с трудностите. Фотографията, както всички знаем, не е само изкуство. Дори само от няколко случайно вметнати години и факти (като опитите на Луи Дагер и самото откриване на фотографията през 1827 г. от Жозеф Нисефор Ниепс) става ясно, че тя е един вид изобретение.

Тя често черпи вдъхновение от заобикалящия я свят: природата, градовете, хората.

Фотограф: Ренета Кирилова

Още за Ренета Кирилова ще откриете в нейния блог.

Интересен факт е, че наскоро тя се присъедини към гост-блогърите на  creativU, където ще пише за фотография и изкуство. Не пропускайте да прочетете нейните материали: ОЧАРОВАНИЕТО НА АНАЛОГОВАТА ФОТОГРАФИЯ и ГРАФИТИТЕ И УЛИЧНОТО ИЗКУСТВО, ВДЪХВАЩИ НАДЕЖДА ОТ СТЕНИТЕ.

Коментари

comments