фрийлансър

ИСТИНАТА ЗА ФРИЙЛАНСЪРИТЕ – ПЕТТЕ МИНУСА НА ЗАНАЯТА

Добре, хора, да си го кажем – има и минуси, доста са, почти колкото плюсовете, няма да го крия. Именно обратното – ще ви покажа тъмната страна на „райската без-шефска” професия.
Тъй като все още има хора, които ме питат какво аджеба е това „фрийлансър”, с най-прости думи: това е наемник. Независимо дали става дума за дизайн, писане, програмиране, цъкане и всякакъв вид черна работа, “наемник” на модерен език, звучи като “фрийлансър”.
И така. По същество. Аз съм фрийлансър от 4 години, през които, като оставим на страна множеството изчетени по темата статии, научих няколко неща, които по-добре да споделя, за да могат бъдещите колеги фрийленсъри да преценят по-трезво дали тази лъжица е за тяхната уста.

Кой е шефът?

фрийлансър

Да, навсякъде го пише – фрийлансърът няма шеф, прави, каквото си иска, когато си иска и то по пижама. Да, ама не! Шефът е клиентът и това е! Колкото и да ми се иска да не е така – „Който плаща сметката, той избира музиката”, та общо клиентът винаги е прав и има последната дума.

Преглътнете си егото

Да, клиентът не знае какво иска, но го иска веднага и да е „по-така“. Ще се налага да „съсипете” добрата си работа, за да угодите на непреклонен клиент, защото в неговите очи (често заслепени от това, което правят другите) собствената му гледна точка е не просто най-правилната, а единствената.

„Раздвижи го”

Сигурна съм, че колегите дизайнери са го чували поне два пъти от клиента. Това изречение кара кръвното ти едновременно да падне и да се вдигне. Значението все още е мистерия, а тълкуването му се извършва след дешифриране на жестовете и мимиките на клиента.

фрийлансър

No money – no problems

Клиентът е търпелив и спокоен. Особено щом дойде време за превод на обещаното и извоювано заплащане. „ До края на седмицата” и „до края на месеца” са най-често използваните. Чуете ли ги, въоръжете се с част от шефското търпение и спокойствие.

24/7

Вие не спите. Създадени сте за работа. Да си знаете. Ако сте били достатъчно коректни да обявите, че за Х работа ви е нужно Y време, клиентът има вълшебната сила да ви пусне мейл в 8 вечерта и да очаква да стартирате работа по вашата Х задача, тя да е готова след споменатото Y време и сутринта той да преглежда плодовете на вашия среднощен труд. Magic!

фрийлансър

За да не съм черногледа, ще кажа, че това са неща, които са се случвали на мен, а вие може да сте късметлии и да минете между капките. И все пак Sharing is Caring.

Учете се, Изследвайте, Действайте!

Коментари

comments

За ежедневните дози креативност.
Авторски публикации 82

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре