Какво е CREATIVE BURNOUT „прегаряне“ и как да се справим с него

Ще започна отдалеч.

Какво е artist block или creative burnout (на български прегаряне, изчерпване или тоталната липса на идеи и решения)?

Синдром на професионалното изчерпване (на английски: burnout) Основният аспект на този синдром е повишеното чувство за интелектуално, емоционално и физиологично изтощение.

На някои може да се стори като далечна тема или даже глупаво, но това е реален и доста често срещан проблем при хората, които работят или се занимават с артистични и креативни дейности и непрекъснато трябва да генерират нови и нови идеи.

Просто идва един момент, в които блокираш.

Кратко видео, което обобщава тази статия.

Кои са моментите, които бързо могат да доведат след себе си състояние на прегаряне?

Доста са, но сред най-често срещаните заподозрени са:

Липса на близки до сърцето ти проекти или иначе казано, работа и задачи, които не ти носят удовлетворение, вдъхновени и гордост. Задачи които приемаш като просто нещо, което трябва да се свърши.

Пренатоварване и поемане на много повече работа, отколкото е капацитета ти, преди да започнеш да правиш компромиси с качеството на работа или физическото си здраве. Изтощението почти винаги гарантира период на блокиране и изчерпване, ще го нарека „творческа мускулна треска“.

Влизане в ритъм. След дълга и приятна ваканция или пътуване, където съзнанието напълно се е откъснало от ежедневието и крайните срокове. Най-трудното нещо, като че ли е обратното влизане в коловоза и връщането към предишното ниво на продуктивност.

Непрекъснато сравнение с колеги и хора, на които се възхищаваш. Често ми се случва да гледам работата на мои колеги и хора от сферата на дизайна и илюстрацията. Съпоставката с тях ме подтиква да си задавам въпроси като:

„Достатъчно добра ли съм? Мога ли изобщо да се сравнявам с тях?“

И т.н. надолу в дупка на самокритикуване и чувство за малоценност. Тази тема може да се припокрива със синдрома на самозванеца, което е друг проблем у умовете на творческите натури (и не само), но това ще е една следваща статия.

И тъй като творческото изчерпване/блокиране съвсем не е нещо ново за мен, с този кратък материал искам да споделя методите, които ми помагат да премина през този тегав период и да се върна към творческия процес с нови сили.

Дай си почивка

На тялото и съзнанието си. Откъсни се от сегашните задачи, не трябва да е за седмица, може дори да е за няколко часа. просто си дай въздух.

Комуникация

Комуникирай с хора и колеги , на които се възхищаваш, понякога най-добрите идеи се раждат в бъбренето и насред теми, които нямат нищо общо с конкретната работа/задача/проект.

Наспи се добре

Това може да мине към дай си почивка, но наистина преумората доста бързо може да те накара да блокираш.

Демотивация

Не се демотивирай. Думи и мисли като “не съм достатъчно добър”, „не мога“, „няма как“, „нямам време“, „никой не харесва работата ми“ са си чиста отрова и всички имаме тези мисли. Най-лесното нещо винаги е да се откажеш. Но силата е там , когато продължиш въпреки малкото гласче в главата си. Просто не трябва да забравяме, че всеки има трудни моменти и всеки се е съмнявал в себе си. Това не бива да ни спира.

Драскай

На хартия, на салфетка, в тетрадката, не е задължително да е нещо смислено и красиво. Разпиши всички маркери, смесвай най-омразните ти цветове, запиши цитат от някой филм, гледай някой филм. Запиши всяка идея , която мине през главата ти.

Поглези се

Направи си какао, излез с приятели в парка, направи си любимата храна, играй цял следобед с кучето или котката, или гълъба на терасата. Който каквото има. #хюга

Това е. Решенията са почивка или разсейване.

Работят винаги.

И в заключение.

Блокирането не е крайна точка, не блокираш и край дотук беше, то е просто намаляване на оборотите на които си се движил досега.

Коментари

comments