Gancini

Светлина, уют и аромат в чаша. Интервю с Ирина Йорданова, творецът зад Gancini

Когато непрекъснато търсиш нови и нови креативни български творци, за които да пишеш, понякога се налага да излезеш на лов”.

В случая “ловното поле” беше едно от изданията на НДК Хендмейд фест.

Ловът

По време на подобни събития “ловувам” тихичко и незабелязано. Обикновено се разхождам между щандовете с хендмейд красоти в търсене на следващата “жертва”. Докато вървях между две редици щандове и гледах дървени бижута и тези от полимерна клина, изведнъж усетих силен, сладък аромат. Миризмата беше божествена, (поне за хората като мен, които умират за сладко). Миришеше на ванилия, канела и шоколад. Но как? Наоколо нямаше кафене, нито щанд с домашни сладкиши. Докато се въртях, за да открия източника на миризмата, видях малък щанд, който беше отрупан с чаши, пълни с бита сметана.

Gancini

Какво?! Как са успели?! Когато се приближих, забелязах, че това съвсем не е бита сметана, а ръчно направена свещ в порцеланова чаша… Домошарят в мен бе във възторг!

Gancini

С аромат на ванилия и канела

Очите ми започнаха да препускат през множеството чаши, което явно привлече вниманието на авторката им, тъй като тя се приближи и се представи. Така се запознах с Ирина Йорданова творецът зад Gancini.

Gancini

Поздравих я труда й и си тръгнах с нейна визитка. Така стигаме до деня, в който се свързах с нея, за да представя пред читателите на creativU нея и нейните ароматни свещи в сладурски чаши.

Ирина

Нека ви я представя по-подробно. Името й е Ирина Йорданова, родена в града на люляците – Ловеч, което може би е повлияло на палитрата, в която са някои то творбите й. Като човек на крафта и творчеството тя не може да си даде един единствен етикет, затова се определя като интериорен дизайнер по професия и сладкар по душа.

Gancini

По проекта Gancini и създаването на ароматните свещи Ирина  има възможността  и щастието да работи в колаборация заедно с други талантливи български творци като Екатерина Лашова.

Gancini

“Изключително удоволствие ми доставя работата с Екатерина, която приюти свещите ми в своите прекрасни чаши-бижута. Според мен изкуството трябва да ни обединява и да черпим вдъхновение един от друг.”

Началото беше различно

Идеята за Gancini се ражда спонтанно, разказва Ирина. В самото начало на нея се радват само семейството и приятелите на авторката, но в последствие започват да я търсят техни приятели и приятелите на техните приятели, докато в един момент интересът надмина всичките очаквания на Ирина и тя решава изцяло да се посвети на създаването на свещи.

Gancini

Уют и аромат

“Свещите изпълват пространството с нежен аромат, а пламъкът им внася светлина и уют във всеки дом. В забързания свят, в който живеем, е интересно как нещо толкова малко може да стопли сърцата ни и да ни накара мигновено да се отпуснем.”

Моето впечaтление от Gancini

Естествено, след като разбрах за Gancini и се запознах с човека зад тях, свещите предизвикаха огромен интерес и почитание в мен и аз също се сдобих с една от тях. Именно поради това ще мога и да напиша тази статия от сърце и да я превърна в ревю на продукта. Блогърът в мен ликува.

Когато поръчах свещичката, не знаех какво поръчвам. При разговора ми с Ирина й казах: “Изпрати ми тази, с която се гордееш; тази, която искаш искаш хората да видят; тази, за която искаш хората да разберат повече.”

Така и стана. Не знаех какво ще получа, исках да е изненада. В деня, когато пристигна, “изненадата” беше много добре опакова в кутия с балончета, която аз бързо разкъсах. Веднага щом отворих кутията, ме лъхна аромат на ванилия и канела. Нямах търпение да я занеса вкъщи и да запаля свещта, въпреки че ми беше малко жал. Отваряйки кутията, видях малка порцеланова релефна чаша за кафе с позлатена дръжка, догоре пълна с “бита сметана”. Мммм, не само изглеждаше вкусно, но и миришеше по същия начин.

Заедно със свещичката получих и следната информация:

Изпращам ви любимата си чаша, част от съвместната ни работа с Екатерина Лашова. Изработена е от порцелан, като дръжката е покрита с истинско злато (24 карата).Интересното при тази чаша е, че по нея има детайли от дантелена покривка, плетена на една кука от една много мила дама в Бургас, която е вдъхновила Катя с уменията си.”

Исках свещ, получих чаша с дантела и злато, която щях да използвам по-късно за сутрешното си кафе. Получих аромат и уют. Получих история. Прибирайки се, веднага запалих свещта и апартаментът се изпълни със сладко ухание.

Gancini
Ето я и нея – моята Gancini свещ.

Запитах се как ли Ирина изработва своите творения.

Тайни от кухнята

Процесът на работа е много забавен, ароматен и цветен, но както във всяка друга кухня понякога и в моята цари пълен хаос навсякъде е накапано с восък, водата кипи, телефонът звъни, разказва Ирина.

Gancini Gancini

 Тайната съставка

При интервюто с Ирина тя ми разказа, че обикновено всички я питат как й е хрумнало да направи сметана.

“Надявам се да не ви разочаровам, като споделя, че стана по погрешка. Нещо като историята за Нютон и ябълката. Малко предистория – восъкът се разтопява на водна баня, оцветява се и когато достигне определена температура, се добавя аромат.” Историята продължава с това как Ирина се отплесва и забравя да добави аромат, при което восъкът хваща коричка и започва да стяга, но тя решава, че въпреки всичко ще добави аромат и ще го разбърка малко по-енергично.

Gancini

“Бъркайки го, усетих как започна да става кремообразен и си казах: „Тук има нещо!“. Продължих да бъркам, докато не постигнах консистенцията на сметана. През това време вече бях наляла една чаша с кафяв восък, приличащ на кафе, грабнах една лъжица, сложих малко „сметана“, поръсих с канела и останалото е история.”

Gancini Gancini Gancini

И ако това не е щастлива грешка! Понякога именно тези грешки карат нещата да се случват.

Знам, че всеки творец има своя малък извор на вдъхновение и място, от което черпи идеи и краде знания. Когато зададох въпроса на Ирина, тя ми отговори, че вдъхновението идва от страстта й да приготвя сладкиши, да ги презентира и най-вече да ги опитва. Поне за последното сме на едно мнение. В допълнение тя ми споделя за техниките, които използва и които са изцяло заимствани от кулинарията – разбъркване на „сметаната“, шприцоване, декориране със захарни пръчици, кокосови стърготини, които освен че са една доза разкош върху продукта, допълнително допринасят за неговия аромат.

Gancini

Ирина и Gancini

“Не спирайте да мечтаете, дръжте очите и сърцата си широко отворени за изкуството!”

Коментари

comments

За ежедневните дози креативност.
Авторски публикации 82

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре