Цветната история на GloryArt. Интервю с дизайнера и илюстратор Глория Шуглева,

Коя е…

Глория Шуглева е един креативен български илюстратор, който заслужава нашето внимание. Освен че рисува страхотно, тя се занимава с куп други digital активности, което допълва амплоато й на един истински човек на изкуството. Нека разберем малко повече за GloryArt в следващите редове.

 Глория е родом от град Кнежа, който се намира далеч на север в простора на нашата родина. Самата тя напомня, че нейното градче е известно с най-високите летни и най-ниските зимни температури в България. Това, което се случва с нея към момента, е, че тя завършва бакалавър по Графичен дизайн в Нов български университет и й предстои издаване на книжка за оцветяване. Освен това работи като графичен дизайнер.

Идеята да стартира това онлайн приключение (за нея самата, а и за много други артисти) идва с реализирането на любимото ни четиво за изкуство и млади таланти CreativU. За своята идея и за това какво точно я е мотивирало, Глория казва:

„Преди 3 години стартирах CreativU с цел да хвърля малко светлина към българските творци, към талантливите и креативни хора, като пиша за тях и техните проекти, така че все повече и повече читатели не само да разберат за тях, но и да се вдъхновят и да проличи, че в България не е толкова, толкова сиво.“

Младите таланти все повече доказват, че у нас наистина не е толкова сиво.

Ежедневно се радваме на бързия напредък на илюстраторите, дизайнерите, фотографите, стилистите и многото други арт хора, които доказват себе си, представят и нашия свят тук, в България.

 Глория рисува така вдъхновено от дете, а нейната муза става все по-прелестна. Илюстрациите й са изпълнени с ярки цветове и чудати герои, от тях струи магията на вдъхновението. Интересното е как точно се развива всичко от детските четки и боички до уебсайта и нейния влог.

 „Винаги съм рисувала, още от малка. Имах доста флумастери и моливи, а дядо ми ми носеше тебешири, така че светът беше моят бял лист. Семейството ми никога не ме е спирало, което, сега като се замисля и сравня с другите родители, си е направо странно. И е нещо, за което съм безкрайно благодарна. Имам страничка във Фейсбук и Инстаграм, но интересното се случи преди година и половина, когато започнах да развивам и YouTube канал, чиято идея беше да споделям опита си (колкото и незначителен да е той), за да бъда полезна на всеки, който реши да се пробва с рисуването. Честно казано, ако когато бях малка имаше някой, който да ми обясни, че има хляб в това, което правя, щях да съм много по-спокойна и уверена в себе си. Да не говорим, че всички подобни канали са на английски.

За вдъхновението…

Това, което я кара да се занимава с изкуство, е желанието да рисува и да живее живота на твореца. Глория споделя, че винаги преди да предприеме нещо ново в живота си, нова крачка или промяна, рисува. Това я кара да се отпусне и да забрави грижите. Както самата тя казва:

“Когато съм стресирана, рисуването за мен играе ролята на кутия цигари за пушачите.”

 Всеки, който се занимава с изкуство, има своя любима тема. Така че, разбира се, попитах Глория какво й харесва да рисува най-много. Нека вдигнем завесата и надникнем в тъмната стаичка.

„Винаги съм харесвала илюстрации, които имат живот в себе си, сещаш се, като илюстрациите от Глен Кийн (Дисни) или, другата крайност – са толкова опростени, че се чудиш това какво точно е, но пък цветовете те грабват.“

 Естествено, че не всичко е само кеф. Стана ми много любопитно как работи един илюстратор. GloryArt рисува така: първо идва идеята, след това – нейното скициране, което е любимата й част.

„Независимо дали е традиционно, или дигитално рисуване, доста често не използвам гума и “освобождавам” ръката си да прави милион и една линии. Следват цветове и часове “изцъцкване” на детайли.“

 Добър илюстратор не се става лесно, но самата Глория споделя, че дори тя все още не се чувства истински добра, тъй като нейната цел е да достигне техниката и илюстрациите на артистите, на които се възхищава.

 В момента младата дизайнерка се бори да издаде собствена книжка за оцветяване. Интересно начинание, зад което обаче стои много работа, с която тя трябва да се справи.

Мастилени отвари

Книжката се казва “Мастилени отвари” и представлява сборник с 31 илюстрации, които са създадени по време на InkTober 2017 – предизвикателство за рисуване на илюстрации, което младите артисти приемат и което ги провокира да рисуват всеки ден от месец октомври.

Сред страниците на книжката хората ще открият множество вещици и вълшебни същества. Коментарът на Глория за това, което й предстои, е:

„Много се вълнувам и съм супер благодарна на хората, които повярваха и застанаха зад мен и идеята ми“.

За идеите…

„Истината е, че никога не можеш да кажеш: “Ей сега ще погледна през прозореца и ще се вдъхновя”, но това, което съм забелязала е, че мозъкът и креативността са такъв механизъм, че колкото повече работиш, твориш, мислиш, питаш се, толкова повече идеи и въпроси изникват. Така че отговорът на този въпрос за идеите е, започвам с една малка идея, тя се променя, развива, в даден момент от нея се раждат други две, а накрая имам цяла шепа с идеи и се появява проблемът с времето и невъзможността ми да реализирам всичките.“

 Много се радваме на младите артисти на България, защото те ни вдъхновяват, обнадеждават и развеселяват. Чудатият свят на красотата изисква старание и занимание.

Ако се чудите с какво да се захванете, препоръчвам да прегледате творенията на Глория във Фейсбук, където ще я откриете под нейния псевдоним GloryArt.

Коментари

comments

Авторски публикации 4

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре