KАК ДА ПЪТУВАШ, БЕЗ ДА СЕ РАЗОРИШ: Наръчник за оцеляване

Би било прекрасно, ако можехме да сбъднем всичките си мечти само с едно щракване на пръстите!

vvgvlh1d10u-slava-bowman

Уви, не е толкова лесно. Oсобено ако една от мечтите ти е като моята: да обиколиш света. За съжаление, за да реализираш мечтите си (и конкретно тази), е нужно да работиш упорито, да спестяваш и планираш. Естествено, както при всяко нещо, и тук си има чалъм.

Реших да споделя опита, който имам по отношение на пътуванията с малък бюджет, чрез този “Наръчник за оцеляване”.

*Наръчник за оцеляване – примери, съвети и основни начини как да “минеш тънко”

Глутницата

Сещате ли се за онзи момент, в който пред Александър Невски спре автобус и от него се “изсипят” десетки туристи, въоръжени със селфи стикове? Ще нарека тази практика “глутницата” или иначе казано – групово пътуване.

Всичко започва в училище, когато ви съберат с другите класове в един огромен автобус и всеки с другарчето си, строени в две редици, тръгвате да обикаляте манастирите и пещерите.

Ако идеята за организирани групови пътувания ви допада, разгледайте Promo Travel – един от множеството сайтове, предлагащи този тип услуги.

Плюс: Пропускате цялата част от пътуването, свързана с организацията (уреждането на транспорт, резервирането на хотел и т.н.).

Минус: Мнозинството печели.

Полет

Нали помните онези времена, в които само “най-гъзарите” се возеха на самолет? За щастие, днес положението вече съвсем не е такова и почти всеки може да си позволи да полети.

pexels-photo-1

Това е така поради съществуването на т.нар. “нискотарифни” самолетни компании като Wizz Air и Ryanair, които често предлагат оферти за полети на много достъпни цени.

Съвет: Винаги проучвайте офертата внимателно (дата и час на пристигане/връщане, включен багаж, прeкачване), защото, както знаете, пълно щастие няма.

На гости

Ако искате да си спестите разходите покрай скъпи хотели, съществува опцията Airbnb. Това е платформа, в която можеш да наемеш нечий апартамент (или само част от него) за няколко вечери.

orhrn2yhlos-stephen-di-donato

Ето няколко полезни съвета при използването на платформата:

Винаги четете внимателно условията на офертата.

Винаги проверявайте ревютата, оставени от предишни наематели на конкретния апартамент

Използването на платформата е по-икономично, когато сте в компания oт повече от трима души.

За да съм убедителна със съветите си, ще дам конкретен пример.

Наскоро използвахме услугите на Airbnb в Копенхаген за два дни. Оказа се, че наемателят няма да предостави изцяло апартамента си (както твърдеше обявата), а само половината.

Диванско сърфиране

Буквалният превод на couchsurfing е именно този. Цялата идея се върти около това да дадеш “под наем” дивана си за няколко вечери безвъзмездно. По този начин пътуващи хора из цял свят спестяват от разходи за хотелски нощувки.

Следвай местните

В много европейски градове се организират ежедневни обиколки, водени от доброволци, така наречените city guides. Следвайки ги, научаваш много повече за града, отколкото докато четеш туристически брошури.

Съвет: Не забравяйте накрая на обиколката да оставите tip, защото макар и доброволци, гидовете често са студенти, които по този начин изкарват част от прехраната си.

Карти за градския транспорт

Когато сте в голям град за няколко дни и сте без собствен превоз, най-добре си вземете дневна карта за градския транспорт, защото практиката “без билетче” работи само на наша територия.

Спици

Друга опция, която заслужава да бъде споделена, е да наемете колело за час/ден, ако искате да избегнете ходенето пеша или градския транспорт.

0glh1kqrldc-viktor-kern

Вкъщи

Веднага след самолетния билет, това, което най-значително стопява спестяванията на пътешественика, са храната и кафето. Три хранения и две кафета на ден могат да излязат доста солени в повечето европейски държави. Това, което може да направите, е да готвите вкъщи и/или да посрещате утрото с чаша кафе “на домашно”.

Плюс: Пропускайки висенето по ресторанти/кафенета,печелите няколко часа за странстване из града.

Това бяха моите основни съвети за икономично пътуване. Ако имате с какво да ги допълните, споделете го в коментарите. И накрая, като допълнение на тази статия, ще споделя с вас видео, което нагледно показва приложението на съветите ми по време на странстването ми из Дания и Швеция.

https://www.youtube.com/watch?v=96-D097WRX0

Коментари

comments

За ежедневните дози креативност.
Авторски публикации 82

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре