ONE DANCE WEEK 2016

Светлина! Музика! Начало! ONE DANCE WEEK 2016

ONE DANCE WEEK 2016

Готови ли сте? Ето че е това време на година когато светлината притихва и музиката се усилва и всички погледи са вперени в сцената. Дойде времето на деветото издание на фестивала за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK, който ще се проведе от 9 до 30 октомври. За трета поредна година Пловдив ще посрещне световно известни танцови компании, които определят тенденциите в сферата на изпълнителските изкуства, а публиките ще имат възможност да се запознаят с най-добрите постижения от света на танца.

По време на ONE DANCE WEEK 2016 ще имате възможността да видите 9 спектакъла:

Stephen Petronio

img58

компания Stephen Petronio от САЩ (09.10. в Дом на културата)

Stephen Petronioе световноизвестен американски хореограф, основател на Stephen PetronioCompany (Ню Йорк, 1984). Спектаклите са съчетание между съвременна музика, визуални изкуства и моден дизайн. Компанията му вече е представяла спектаклите си в повече от 26 страни от целия свят и извън това число 21 сезона в The Joyce Theater.
През 2016 г. Stephen Petronioще представи спектакъла Bloodlines в рамките на ONE DANCE WEEK

Are friends electric?

img69

хореографът Yuval Pick със спектакъла Are friends electric? от ФРАНЦИЯ (13.10. в Дом на културата)

Yuval Pickе френски хореограф, директор на Националния център за хореография (Centre Chorégraphique National) в Rillieux-la-Pape(Франция).
Are friends electric? е вдъхновена от музиката на Kraftwerk, а самата хореография е създадена чрез колективните спомени, които се преоткриват докато танцьорите и хореографът слушам избраната музика.

Goblin Party

img78

спектакъла Goblin Party от КОРЕЯ(16.10. в Драматичен театър)

Goblin Party –танцова компания от Корея, ще представи най-новия си спектакъл I GO в рамките на ONE DANCE WEEK.
Спектакълът е естественото продължение на традиционната корейска гала на фестивала.
I GO е изграден в типичната естетика на корейския съвременен танц и представлява опит да се осмеят иначе тъжни и неприятни ситуации и моменти от човешкия живот.

COLLECTIVE LOSS of MEMORY

img84

компания DOT504 Dance Company със спектакълаCOLLECTIVE LOSS of MEMORYот ЧЕХИЯ (17.10. в Драматичен театър)

DOT504 Dance Companyса танцова компания, специализирана във физикален танц, т.е. трудно изпълними движения, типични за акробатичните и цирковите спектакли.
COLLECTIVE LOSS of MEMORY е една от най-типичните творби на компанията, спечелила мвножество награди и най-вече „Спектакъл нагодината“ от Czech Dance Platform 2015 Festival

Tout se pète la gueule

img91

хореографът и танцьор Frédérick Gravel с пърформанса Tout se pète la gueule, chérieот КАНАДА (20.10. в Дом на културата)

Frédérick Gravel е хореограф, танцьор, музикант и светлинен дизайнер от Монреал, който в последните 10 г. не престава да шокира и изненадва световната публика с идеите и творбите си. Известен е с непрестанното си желание да обръща досега познатите стереотипи от ежедневието ни надолу с главата. Frédérick никога не престава да търси и изследва нови форми и жанрове, които да приютят експерименталния ми артистичен дух. Вдъхновение намира както в рок музиката, така и в изтънчените изпълнителски изкуства.
В рамките на ONE DANCE WEEK той ще представи последния си пърформанс –Tout se pètela gueule, chérie, базиран върху експеримента и непосредствения допир с публиката.

Second Body

img100 img99

компанията Anarchy Dance Theatre със спектакъла Second Body от ТАЙВАН (петък, 28.10. в Дом на културата)

Anarchy Dance Theatreса една от най-динамично развиващите се танцови компании в света. Всичките им проекти представляват танцов театър.
Спектакълът Second Bodyе изключитено достъпен и интересен за широката публика заради цветовете и уникалната визуална среда, която се прожектира върху цялата сцена. За да се постигне този ефект се монтира 360º full body-length проектор, който създава илюзията за „второ тяло“ върху телата на танцьорите.

La Veronal

img117

компанията La Veronal от ИСПАНИЯ (събота, 29.10. в Драматичен театър)

La Veronal (2005) е съвкупност от разностранно развити артисти –танцьори, филмови режисьори, фотографи, писатели, чиято пресечена точка е съвременният танц. Смесицата между всички тези изкуства е видима във всеки техен спектакъл, който като структура и сложност на действието напомня повече на роман, пресъздаден на сцената.

JINX

img123

хореографа Jozsef Trefeliсъс спектакъла JINX 103 и UPот от ШВЕЙЦАРИЯ(събота, 29.10., пл. Централен 1 –спектакъл на открито)

Швейцарският хореограф Jozsef Trefeliидва отново в България по покана на ONE DANCE WEEK и този път ще представи два свой спектакъла –UP и JINX 103.
Танцовата компания, която Jozef Trefeli създава през 2005 г. се занимава със съвременен танц, кабаретни изпълнения, театър, музикални комедии и опера.

Ще завърша тази кратка статия с трейлара на фестивала:

 Очаквайте още новини около ONE DANCE WEEK 2016, както и интервюта със самите артисти и „хора за кулисите“.

Коментари

comments

За ежедневните дози креативност.
Авторски публикации 82

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре