Urban Saints. От другата страна на обектива.

Последната статия за български фотограф написах преди година. Ето защо, мисля си, е крайно време отново да представя пред читателите на creativU творец, избрал обектива за начин на изразяване.

В днешната статия ще ви запозная с един млад фотограф, ще разкажа за неговото творчество и ще ви поканя на дебютната му изложба.

Нека ви представя Стефан Василев. Стартирал като графичен дизайнер, днес той разкрива себе си чрез фотографията и заснемането на случайни “градски светици”.

Urban saints – проектът

Като създател и основно действащо лице зад Urban Saints, Стефан е фотографът на проекта, неговият дизайнер, координатор и какво ли още не. Единственото, което не е, е лицето от другата страна на обектива.

Серията ГРАДСКИ СВЕТИЦИ започва развитието си през 2012 години и е резултат на един снимачен полуден, експеримент с нов апарат (втора употреба) и една позната, разказва Стефан.

“От около една година в главата ми се въртеше идеята да опитам да реализирам URBAN SAINTS под формата на красиво и луксозно печатно издание. Няколко разговора, любезно предложение от едно издателство и последващи месеци чудене ме доведоха до момента, в който реших, че ще опитам да сбъдна това сам, със собствени усилия и организация.”

Стефан разказва, че са му били нужни около два месеца приготовления, за да успее да състави самата книга. Говорим за дизайна, селекцията, корицата, формата – т.е. за всичко, което му е нужно, за да стартира кампания за споделено финансиране и да опита да осъществи своята мечта.

Системата, на която сайтът Indiegogo функционира, представлява набиране на средства от предварителни поръчки, докато бъде достигната предварително зададена сума. Ако тя бъде достигната, парите се превеждат към създателя на проекта и той може да се заеме с неговото реализиране. Ако не се достигне целта, всеки, подкрепил проекта финансово, получава обратно парите си.

В случая на Стефан има няколко варианта книгата да бъде подкрепена, като размерът на дарението е различен. Има дори възможност за закупуване на няколко бройки от книгата, ако, да речем, книжарница, магазин или заведение имат желание да я разпространяват към своите клиенти и посетители.

Линк към кампанията

Зад кулисите

Попитах за процеса на снимане, а Стефан отговори, че “процес е силно казано”. Спомена за пропорции, кадриране, перспектива, включи още няколко фотографски термина, но завърши с това, че за него е повече удоволствие, нещо непринудено и неангажиращо, отколкото процес на работа.

“Имаше разходки из безистени, улици, гаражи, паркинги, дворове, стълбища и една конкретна запустяла сграда на ул. “Пиротска”. Оттам налучкахме един-два интересни кадъра с „ореол“ от залостената олющена врата на сградата зад момичето. Оттам се роди идеята да продължа това като систематична серия портрети на интересни и завладяващи за мен дами на красиви и непознати градски фонове с овална визуална свързваща нишка.”

Когато Стефан се свърза с мен, беше с молбата да му помогна да популяризира кампанията за набиране на средства, за да може да издаде Urban Saints. Интересът ми се зароди “естествено”, като рефлекс и не след дълго вече се ровех за информация. Вие като хора, които явно се интересуват (щом четете статията) от фотография, градска култура и изкуство, имате възможност да помогнете Urban Saints да бъде издаден, като посетите страницата на кампанията.

Естествено, няма да останете невъзнаградени.

Материя > Идея

“От известно време насам в главата ми се върти идеята да превърна тази серия в реален, истински предмет, който човек може да разлисти, да остави на масичката си за кафе и да поглежда в момент на релаксация и спокойствие. В нещо, което можеш да пипнеш, да усетиш с ръцете и сетивата си. В нещо повече от пискели и онлайн галерии.”

Дебютната изложба

До 1 април (без майтап) имате възможността да надникнете зад кориците на Urban Saints и да видите отблизо фотографиите, които ще бъдат част от изданието, но този път под формата на принтове по стените на SOHO.

Линк към събитието

Това е финалът на статията. Ако ви е била интересна (а тя най-вероятно е била, иначе нямаше да стигнете до края), подкрепете Urban Saints или се разходете през уикенда и вижте дебютната изложба. И в двата случая ще видите нещо, което си струва да бъде видяно.

Коментари

comments

За ежедневните дози креативност.
Авторски публикации 82

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре