Ко-миксер

Ко-миксер: проект воден от любовта към българския комикс

Ко-миксер

Ще ви разкажа какво се крие зад последната страница на всяко едно издание на българската комикс поредица „Ко-миксер“. Ако си мислите, че зад нея стоят голям екип и издателска къща – грешите. С тежката задача да помогнат на българските комикс артисти да блеснат с творбите си, са се нагърбили шепа ентусиасти.

Тримата мускетари

Екипът на списание „Ко-миксер“ сe състои от три млади дами: Милена, Славена и Ива. Трите се запознават в НБУ, където изучават Анимационно кино.

В момента се занимават с различни неща. Преди броени дни Милена завършва своя дебютен късометражен анимационен филм. Славена работи като илюстратор на векторни изображения, а Ива илюстрира българска поредица книжки за деца.

Пролог

Идеята за „Ко-миксер“— списание с кратки комикс истории от различни автори, обединени от една обща тема, се заражда по време на среща с комикс артисти от балканските страни. След като виждат подобни издания от Румъния и Сърбия, Милена, Славена и Ива решават да опитат да създадат такова и у нас.

Ко-миксер

Глава Първа

Проектът стартира през 2011г., подтикнат единствено от общия ентусиазъм. За първия брой на списанието момичетата рисуват историите си сами, отпечатват го и го представят на фестивал във Варна.

За втория брой канят да се включат познати, които рисуват.

За следващия отправят отворена покана за участие и досега продължават да събират комиксите за списанието по този начин.

“Всеки е поканен да нарисува комикс по зададената за съответния брой тема  и да ни го изпрати.”

Авторите във всеки брой се увеличават, в последния – брой 7, са почти 30. Този брой се различава от останалите по това, че за пръв път е цветен и за пръв път е посветен на комикси, предназначени за деца.

Ко-миксер

Селекцията

Всяко издание събира в себе си комикси, които са различни както визуално, така и като тон и послание, но са обединени от общата тема. Включвани в селекциите са не само творби на по-утвърдени автори и професионални художници, но и на ентусиасти в сферата на комиксите.

“Вярваме, че разнообразието от съвременни български комикси е нещо, което си струва да бъде документирано и изследвано. Със селекцията, която правим, целим да стимулираме авторите ни да развиват уменията си в изкуството на комикса и така всеки следващ брой на „Ко-миксер“ да е по-добър и по-богат на идеи и стилове.”

Професионални експериментатори

Интересното е, че нито една от създателките на „Ко-миксер” не се занимава професионално с комикси. Въпреки това, за тях те продължават да са важно изкуство, провокиращо ги да експериментират.

Растем

“Много сме щастливи, че с всеки следващ брой към изданието проявяват интерес повече и повече художници.”

Броят илюстратори, аниматори, дизайнери и графити артисти, които се включват в отворената покана, непрестанно расте.

Има много художници, които изпращат свои творби всяка година. По този начин читателите на списанието могат да проследят тяхното развитите.

Ко-миксер

С поглед напред

“Както при всяко начинание, което се поддържа изцяло с доброволчески труд, бъдещето на „Ко-миксер“ е несигурно. Тази година отбелязваме 5 години от началото на проекта и е добро време да направим равносметка. Обсъждаме планове за следващия брой. Надяваме се да можем да отпечатаме втори цветен брой. Междувременно планираме да продължаваме да провеждаме различни събития, свързани с комиксите.”

Това бе една кратка статия, целяща да представи ентусиазма и креативността на три млади дами, които се отнасят с истинска любов към българския комикс.

 

Коментари

comments

За ежедневните дози креативност.
Авторски публикации 82

Свързани публикации

Започнете да пишете термина, по който желаете да направите търсене, и натиснете Enter. Натиснете ESC за отказ.

Нагоре